Homeland of
research on sustainable fashion and textiles
NewTexEco (New Textile Ecosystems) is de onderzoeksgemeenschap naar duurzaam textiel van ArtEZ, Saxion en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in samenwerking met een groot aantal praktijkpartners. NewTexEco is mogelijk gemaakt door een achtjarige SPRONG-subsidie van NWO/SIA om onderzoek naar een duurzame en regeneratieve textielsector te versterken. De kern van NewTexEco wordt gevormd door vijf lectoraten van ArtEZ (Mode, Tactical Design), Saxion (Sustainable & Functional Textiles) en HvA (Fashion Research & Technology, Fashion Identity). Dankzij de diverse kennisdomeinen van deze lectoraten en de betrokkenheid van ca. dertig praktijkpartners, kunnen we data, kennis en kunde verbinden en verder ontwikkelen in trans-disciplinair onderzoek voor innovaties in elke fase van de textielketen: van productie, ontwerp en (her)gebruik.
De Loopholes Circular Innovation Roadmapping Toolkit helpt ontwerpers, onderzoekers, bedrijven en beleidsmakers om samen te bouwen aan een circulaire textielketen. Deze strategische toolkit, ontwikkeld binnen het NewTexEco-netwerk, bevat 50+ kaarten rond digitalisering, duurzaamheid, businessmodellen en ketensamenwerking. Getest in de praktijk, voortgekomen uit transdisciplinair onderzoek.
AUTEURS
Città Studi, City of Borås, Cluster Fashion/Textile SMEs de Catalunya, ELISAVA Research group (SP), IAAC/Fabtextiles (SP), Modacc, New Order of Fashion – NOoF LAB., NEXT TECHNOLOGY – Tecnotessile (IT), Nordiska Textilakademin.
Practising Solidarity | Critical Fashion and Agency that Matters
Practising Solidarity onderzoekt hoe je op een solidaire manier kleding kunt maken en dragen.
AUTEURS
Ricarda Bigolin, Welmoed Bosch, Zinzi de Brouwer, Daniëlle Bruggeman, Daniel and Siranee Caulfield-Sriklad, Saskia van Drimmelen en Margreet Sweerts, Gadha Gopal and Parul Gupta, Sanjana Naudiyal, Amy Twigger Holroyd, Femke de Vries, Jennifer Whitty
Waar is het misgegaan in de transitie van de mode-industrie? Welke ontwerpers en onderzoekers werken in de voorhoede aan oplossingen? En wat is er nodig voor een transitie op systeemniveau?
AUTEURS
Twan Eikelenboom en met onder meer Jose Teunissen en Joline Jolink
Deze gids geeft een overzicht van 115 Nederlandse textielorganisaties binnen de volledige waardeketen en geeft inzicht in het circulaire textiel ecosysteem van Nederland. Het is een blauwdruk voor toekomstige circulaire samenwerkingen, zowel nationaal als internationaal.
AUTEURS
Oost NL, Amsterdam Trade & Innovate en de Dutch Circular Textile Valley – Textielregie, onder leiding van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Dit rapport, gebaseerd op het onderzoek in ‘Going Eco Going Cellulose’ (Saxion/ArtEZ 2017-2019) beschrijft een ontwerpgedreven, multi-stakeholder en interdisciplinaire ontwerpaanpak en vormen van co-creatie, en biedt inzicht in (nieuw ontwikkelde) circulaire ontwerpprincipes.
Dit is een doorontwikkeling van ‘Closing the Loop Design Guideline for Recycling’, gebaseerd op het onderzoek ‘Going Circular Going Cellulose’ (Saxion/ArtEZ, 2018-2020). Deze richtlijn geeft praktische handvatten voor mode- en textielontwerpers om tot een circulaire ontwerpen te komen.
Dit artikel presenteert de resultaten van het onderzoeksproject ‘Going Eco, Going Dutch’ (2015-2017), waarin de productie, het ontwerp en de branding van modetextiel gemaakt van lokaal geproduceerde hennepvezels in Nederland werden onderzocht.
AUTEURS
José Teunissen, Theresia Grevinga, Daniëlle Bruggeman
Een pilot handleiding voor modeontwerpers, ontwikkeld in het project Closing the Loop (ArtEZ/Saxion, 2015-2017) waarin een aantal ontwerp- en productierichtlijnen beschreven die bijdragen aan het sluiten van de textiel-waardeketen en een positief effect hebben op consument en omgeving, met een minimale impact op het milieu.