Over ons

NewTexEco is een onderzoekgemeenschap van vijf lectoraten die zich al decennialang bezighouden met onderzoek naar duurzaam textiel: Mode en Tactical Design van ArtEZ, Sustainable & Functional Textiles van Saxion, Fashion Research & Technology en Fashion Identity van Hogeschool van Amsterdam. Samen met ca. dertig praktijkpartners werken we aan een duurzame, circulaire en regeneratieve textielsector.

Visie en missie

Organisatie

Het kernteam van NewTexEco bestaat uit Lianne van Roekel (programmamanager), Lucie Huiskens (programmamanager a.i.), Daniëlle Bruggeman (lector ArtEZ), Jens Oelerich (lector Saxion), Troy Nachtigall (lector HvA) en José Teunissen (lector HvA en leading lector NewTexEco a.i.). Samen zijn ze verantwoordelijk voor het hele NewTexEco programma.

Het programmateam

Het kernteam maakt deel uit van het programmateam dat verantwoordelijk is voor het initiëren en uitvoeren van alle NewTexEco-activiteiten op het gebied van profilering, professionalisering, netwerk, onderzoekskwaliteit en impact. Het programmateam wordt ondersteund door Kristel Holtmaat en Elsje Bühler.

Stuurgroep

Het Programmateam werkt onder het mandaat van een stuurgroep die het programma op strategisch niveau overziet, monitort en indien nodig aanpast, en geeft gevraagd en ongevraagd advies. De stuurgroep heeft de verantwoordelijkheid om betrokkenheid en steun te waarborgen voor de activiteiten van NewTexEco binnen onderwijs en werkveld. De stuurgroep bestaat uit personen met beslissingsbevoegdheid binnen hun organisatie om beleid en activiteiten voortkomend uit NewTexEco binnen de hogescholen te kunnen borgen. De stuurgroep heeft drie vertegenwoordigers van de hogescholen en twee namens de praktijkpartners. Voorzitter van de stuurgroep is Frank Kresin (HvA).

Consortiumpartners

NewTexEco is een onderzoeksgemeenschap die gedragen wordt door een groot aantal cofinancieringspartners die allen belang hechten aan de transitie naar een duurzame, circulaire en regeneratieve textielsector. Het betreft partners uit de textielketen van ontwerpers, producenten tot textielrecyclers, branche- en intermediaire organisaties voor duurzaam ondernemen en (inter)nationale platforms voor mode, en onderwijsinstellingen met textiel- en modeopleidingen.

NewTexEco is een open netwerk met formele consortiumpartners die het programma in-kind mee co-financieren en partners die enkel op de hoogte willen blijven van wat we doen en van de resultaten van onze activiteiten en onderzoek. Wil je consortiumpartner worden? Neem dan contact op met onze netwerkcoördinator Floor van der Holst via newtexeco@saxion.nl of f.m.w.vanderholst@saxion.nl.

Toon consortiumpartners

Partners in projecten

Toon partners in projecten

Wie is wie?

NewTexEco is een grote onderzoeksgemeenschap van zowel kennisinstellingen als praktijkpartners. Wil je weten wie er allemaal bij deze gemeenschap zijn aangesloten, wat hun rol is en hoe je met hen in contact kunt komen ga dan naar het wie-is-wie overzicht.

Toon wie is wie overzicht

Onderzoeksthema’s

Wie draagt het risico voor overproductie? Wat is het ultieme duurzame materiaal? Is natuurlijk altijd beter?

Op 26 februari en 5 maart 2024 hebben we voor het eerst, en samen met een diversiteit aan praktijkpartners, gebrainstormd over de thema’s en vragen die het meest relevant zijn in de transitie van de textielsector voor de partijen binnen ons consortium.

Hieronder staan de zeven hoofdonderwerpen die geïdentificeerd zijn als het meest relevant voor het consortium. Deze onderwerpen worden in de komende jaren verder uitgewerkt en gespecificeerd. Zij vormen voor nu de basis voor ons onderzoek, ons aanbod van cursussen/workshops en dataverzameling.

True cost/transparency
Sociale en ecologische impact analyse (true cost), certificering en wetgeving, transparantie.

New narratives
Onder new narratives worden bijvoorbeeld nieuwe mindsets en paradigma’s, nieuwe en / of gedeelde definities en taal verstaan.

Rethinking business models
Onderzoek naar alternatieve businessmodellen zoals repair services, on demand productie, meervoudige waardecreatie etc.

Design for circularity
Design for recycling/disassembly, Design for reuse, Design for (emotional) durability, Design for repair, Design with nature, Design strategies voor innovatieve materialen etc.

Material knowledge sharing & innovation
Kennis voor duurzame(re) materiaalkeuze en maakprocessen. Kennis met betrekking tot vezels, doek, innovatieve (bio)materialen, en processen als verven, coaten, spinnen, weven, breien etc.

User Behaviour
Inzicht in motivaties en gedrag rond dragen, wassen, repareren, kopen en wegdoen van kleding.

Sorting & Recycling
Efficiënte werking van sorteer- en recycling activiteiten, benodigde technologieën en infrastructuur.