Boek
Van zeegras tot duurzame textieltoepassing
In dit project werden Europese en met name Nederlandse zeegrassen onderzocht op de juiste eigenschappen om ze ecologisch en economisch duurzaam te telen, te oogsten en te verwerken – al dan niet gecombineerd met andere duurzame materialen – tot grondstof voor textiele toepassingen? Daarbij werd ook gekeken naar of historische kennis van verwerking en toepassingen van zoet- en zoutwatergrassen in producten (nog) beschikbaar en relevant is voor het ontwikkelen van duurzame waardeketens voor consumentgoederen?
Ontwerpers-onderzoekers Conny Groenewegen, Marijke Bruggink en Tjeerd Veenhoven werkten samen met IXX Creates (producent van duurzame waardeketens voor textielproducten) Fatboy (designlabel) en studenten van Wageningen University & Research (WUR), Saxion en ArtEZ.
Een interdisciplinaire groep masterstudenten van de WUR voerden binnen hun Academic Consultancy Training (ACT) een literatuuronderzoek uit naar Europese zeegrasvarianten, hun rol in het ecosysteem, eigenschappen van de plant en daaruit voortvloeiende mogelijke toepassingsmogelijkheden met aanbevelingen en uitgebreide literatuurlijst, beschreven in het rapport ‘Seagrass: possible career or washed up?’.
ArtEZ onderzoekers onderzochten de historische en actuele toepassingen van zeegras. Daarnaast hebben zij i.s.m. studenten en alumni van de bacheloropleiding Product Design ontwerpend onderzoek gedaan naar het zeegras dat resulteerde in materiaalexperimenten, prototypes en speculatieve scenario’s die zijn gepresenteerd in een eindexpositie en in de publicatie ‘Exploring seagrass for sustainable design’.
Studenten van Saxion namen deel aan dit onderzoek binnen de minor ‘Smart Solutions ’. In het lab testen zij het cellulosegehalte in de plant om de mogelijke toepassing voor textiel vast te stellen. Daarnaast hebben zij de business-case van zeegras als duurzame grondstof onderzocht waarvan de resultaten zijn gepresenteerd in het rapport ‘New applications for seagrass’.