NewTexEco – Van zeegras tot duurzame textieltoepassing


Binnen dit onderzoeksproject is onderzocht in hoeverre Europese, met een nadruk op Nederlandse, zeegrasvariëteiten beschikken over geschikte eigenschappen om ecologisch en economisch duurzaam te worden geteeld, geoogst en verwerkt tot grondstof voor textiele toepassingen. Hierbij is tevens gekeken naar de potentie van het combineren van zeegras met andere duurzame materialen. Een aanvullende onderzoeksvraag betrof de beschikbaarheid en toepasbaarheid van historische kennis omtrent de verwerking en het gebruik van zoet- en zoutwatergrassen, met als doel te verkennen of deze kennis kan bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame waardeketens voor consumentengoederen.

Het project werd uitgevoerd door ontwerpers-onderzoekers Conny Groenewegen, Marijke Bruggink en Tjeerd Veenhoven, in samenwerking met IXX Creates (producent van duurzame textielwaardeketens), designlabel Fatboy en studenten van Wageningen University & Research (WUR), Saxion Hogeschool en ArtEZ University of the Arts.

Een interdisciplinaire groep masterstudenten van WUR voerde, in het kader van hun Academic Consultancy Training (ACT), een literatuuronderzoek uit naar Europese zeegrasvarianten. Zij bestudeerden de ecologische functies van zeegras in het mariene ecosysteem, de materiaaleigenschappen van de plant, en mogelijke toepassingen binnen circulaire ontwerpstrategieën. De bevindingen, inclusief aanbevelingen en een uitgebreide literatuurlijst, zijn gebundeld in het rapport Seagrass: Possible Career or Washed Up?

Binnen ArtEZ werd door onderzoekers en studenten van de bacheloropleiding Product Design ontwerpend onderzoek verricht naar de materiële en esthetische mogelijkheden van zeegras. Daarbij werd tevens historische kennis rond het gebruik van zeegras in huishoudelijke en industriële toepassingen onderzocht. Het onderzoek resulteerde in diverse materiaalexperimenten, prototypes en speculatieve scenario’s, gepresenteerd tijdens een afstudeerexpositie en gedocumenteerd in de publicatie Exploring Seagrass for Sustainable Design.

Studenten van Saxion namen deel via de minor Smart Solutions. Zij voerden laboratoriumtesten uit om het cellulosegehalte van verschillende zeegrasvariëteiten vast te stellen, met het oog op potentiële textieltoepassingen. Daarnaast werd door hen een businesscase ontwikkeld voor zeegras als biobased grondstof, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het rapport New Applications for Seagrass.

Het project biedt waardevolle inzichten in het potentieel van zeegras als hernieuwbare, lokaal beschikbare grondstof binnen een circulaire textielindustrie, en vormt een voorbeeld van hoe interdisciplinaire samenwerking tussen ontwerp, wetenschap, techniek en ondernemerschap duurzame innovatie kan stimuleren.

Onderzoeksproject van: lectoraat Design – ArtEZ en studenten Product Design
Projectleider: Tjeerd Veenhoven, Conny Groenewegen en Marijke Bruggink
Partner(s): IXX Creates (producent van duurzame textielwaardeketens), Shape Shift, The Fieldwork Company, designlabel Fatboy en studenten van Wageningen University & Research (WUR), Saxion Hogeschool en ArtEZ University of the Arts.
Financiering: NWO/SIA Kiem GoCI
Gestart in: maart 2021
Afgerond in: februari 2022

Publicaties

Publication Image

Boek

Exploring seagrass for sustainable design

AUTEURS

M. Baggerman, M. Bruggink, J. van den Eijnde, J. Fiddelaers, C. Groenewegen, T. Veenhoven

DATUM

2023

UITGEVER / UITGAVE

ArtEZ Press

Boek
Publication Image

E-pub

New Applications for Seagrass

Eindrapport van het Smart Solutions Project: Nieuwe toepassingen voor zeegras.

AUTEURS

F. Abbink, S. van As, B. ten Den, E. Fissore, N. Masselink, M. Rolink, A. Schäfer, M. Tieberink

DATUM

januari 2024

UITGEVER / UITGAVE

Saxion

Download
Publication Image

Rapport

Seagrass: Possible career or washed up?

AUTEURS

A. Jaramillo Cepeda, S. Meurs, S. van Schie, J. Steller, H. Wesseler

DATUM

oktober 2021

UITGEVER / UITGAVE

WUR Academic Consulting Training

Download