
NewTexEco – Molecular Digital Physical Product Passport
Wat zit er écht in je kleding – en kun je dat bewijzen?
Is dat shirt écht duurzaam geproduceerd? Wat is de exacte samenstelling van de stof en wie heeft eraan gewerkt? Binnen het project NewTexEco – Molecular Digital Physical Product Passport (M-DPP) ontwikkelt het lectoraat Fashion Research & Technology (FR&T) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een digitaal productpaspoort dat deze informatie inzichtelijk en verifieerbaar maakt.
M-DPP is een praktijkgericht onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door Regieorgaan SIA en de Topsector ICT. Het project maakt deel uit van de nationale programmering rond Digitale Productpaspoorten, waarin €2,7 miljoen wordt geïnvesteerd in circulaire innovatie in textiel, elektronica, bouw en batterijen.
Transparantie van vezel tot recycling
Het innovatieve systeem van M-DPP koppelt moleculaire analysetechnieken, zoals spectrale en chemische analyse, aan een digitaal paspoort. Hiermee blijft informatie over materialen, herkomst en productiemethoden behouden, zelfs na intensief gebruik, wassen of reparatie. Deze ‘moleculaire vingerafdruk’ blijft verbonden aan het kledingstuk, onafhankelijk van labels, QR-codes of RFID-chips die kunnen verdwijnen of beschadigen.
“Binnenkort weet je precies van welke materialen jouw kledingstuk is gemaakt en wie eraan hebben gewerkt – net als bij de aftiteling van een film, maar dan voor je shirt.”
— Troy Nachtigall, lector Fashion Research & Technology (HvA)
Het productpaspoort is open-source en wordt geïntegreerd met Web3-technologie, zoals slimme contracten en decentrale databases. Hierdoor kunnen onder andere producentenverantwoordelijkheid (EPR) en statiegeldsystemen automatisch worden aangestuurd. M-DPP sluit bovendien aan op de aankomende Europese regelgeving, waaronder de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR), die Digital Product Passports verplicht stelt vanaf 2026.
Onderzoek, onderwijs en praktijk in één keten
Het M-DPP-project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Hogeschool van Amsterdam-lectoraat Responsible IT, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en praktijkpartners zoals byBorre, New Optimist, New Order of Fashion en Candour.Digital.
Ook studenten van de HvA spelen een actieve rol in het project. Ze dragen bij aan dataverzameling, testen technologieën in real-life settings en doen waardevolle ervaring op met actuele thema’s zoals circulariteit, digitalisering en duurzaamheid in mode en technologie.
Resultaten
– Een functionerend digitaal productpaspoort, dat moleculaire data koppelt aan digitale infrastructuur
– Controleerbare informatie over materiaal, duurzaamheid en herkomst van kleding, in elke fase van de levenscyclus
– Toepasbaar in circulaire modellen zoals EPR en statiegeld
– Open-source en schaalbaar, bruikbaar voor mode-, interieur- en textieltoeleveringsketens
Team
Troy Nachtigall – Lector Fashion Research & Technology, Hogeschool van Amsterdam
Marcio Fuckner – Responsible IT, Hogeschool van Amsterdam
Christof Francke – Lector Biobased Innovations, HAN
Gerelateerd project: DPP4CD
Naast M-DPP werkt het HvA-lectoraat FR&T ook mee aan het project DPP4CD – Digital Product Passport(s) for Circular Denim, waarin het gebruik van digitale paspoorten wordt onderzocht binnen circulaire denimketens. Samen met Hogeschool Saxion en andere partners wordt gewerkt aan een schaalbaar systeem voor traceerbaarheid en circulaire verantwoordelijkheid binnen de jeansindustrie.
Onderzoeksproject van: lectoraat Fashion Research & Technology
Projectleider: Troy Nachtigall
Partner(s): lectoraat Responsible IT -Hogeschool van Amsterdam | Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) | byBorre | New Optimist | New Order of Fashion en Candour.Digital.
Financiering: Regieorgaan SIA en de Topsector ICT
Gestart in: oktober 2025
Afgerond in: september 2027
Publinova: DPP4CD: Digital Product Passport(s) for Circular Denim: From…