Visie

Textiel is voor mensen een levensbehoefte als bescherming, warmte en comfort voor lichaam en interieur, én geeft vorm aan onze individuele, sociale en culturele identiteit. De wereldwijde textielsector (waarvan 60% kleding) wordt gedomineerd door fast fashion en kent een enorme ecologische footprint en slechte arbeidsomstandigheden in veelal niet-Westerse productielanden. Nederlandse en Europese richtlijnen en wetgeving dwingen de sector circulair en transparant te werken om ecologisch en sociaal duurzaam te worden. Dit gaat niet lukken zonder ondersteunend onderzoek.

Daarom heeft NewTexEco (New Textile Ecosystems) de krachten gebundeld als onderzoeksgemeenschap met als kern vijf lectoraten van drie hogescholen: Tactical Design en Fashion van ArtEZ University of the Arts, Sustainable & Functional Textiles van hogeschool Saxion, Fashion Research & Technology en Fashion Identity van Hogeschool van Amsterdam. Door de onderzoekexpertise van deze lectoraten te bundelen, verbinden we de nog grotendeels afzonderlijke werkvelden van textielproductie, modeontwerp en circulaire business. Samen met onze praktijkpartners werken we als consortium samen vanuit de visie dat de complexe transitieopgave naar een duurzame textielsector alleen succesvol kan zijn wanneer deze wordt ondersteund met onderzoek vanuit een brede, holistische benadering waarbij bestaande en nieuwe kennis en kunde in diverse vormen van co-creatie worden ontwikkeld en toegepast, te weten:

  • Tussen verschillende kennisdomeinen relevant voor textiel (trans-disciplinair)
  • Binnen bestaande en nieuwe ketens voor textiel (ketenbenadering)
  • Met overheid, kennisinstellingen, bedrijfsleven en burgers, rekening houdend met de ecologische impact (quadruple/quintuple helix)

Missie

Centraal in onze missie staat onderzoek met de praktijk. NewTexEco bestaat uit ca. 30 praktijkpartners die variëren van zelfstandige mode- en textielpartners, producenten van (bedrijfs)kleding, textielinzamelaars en – recyclers tot (inter)nationale platforms voor mode, textiel en duurzaam ondernemerschap. Zij zijn de belangrijkste spelers in ons onderzoek. Zij kennen de uitdagingen en hobbels om de transitie mogelijk te maken en welke kennis en kunde hiervoor nodig is. Samen met de praktijkpartners initiëren we het noodzakelijke onderzoek op thema’s zoals die zijn geformuleerd in regionaal, nationaal en Europese beleid voor textiel. Concreet betekent dit kennisverdieping en -toepassing in circulair, duurzaam en regeneratief ontwerp & productie, businessmodellen en (her)gebruik van textiel. We passen de resultaten van het onderzoek zo veel als mogelijk toe bij onze partners en delen de resultaten met studenten, docenten en het werkveld.

Doelen

We streven voor NewTexEco de doelen na op het gebied van:

  • profilering door internationale (h)erkenning
  • groei van onze onderzoekscapaciteit, -faciliteiten en -financiering
  • uitbreiding van onze (inter)nationale netwerk van praktijkpartners en kennisinstellingen
  • toenemend aantal docenten en studenten in ons onderzoek en leeractiviteiten
  • kwaliteit van onderzoek door een i.s.m. praktijkpartners afgestemde en uit te voeren onderzoeksagenda met een duidelijk kwaliteitsprotocol
  • toenemende impact op wetenschap, werkveld, onderwijs en samenleving door het delen en toepassen van onze kennis

Sluit je aan

NewTexEco is een open netwerk met formele consortiumpartners die het programma in-kind mee co-financieren en partners die enkel op de hoogte willen blijven van wat we doen en van de resultaten van onze activiteiten en onderzoek. Wil je (consortium)partner worden nemen dan contact op onze netwerkcoördinator Jaap Zandbergen.